Περιγραφή
Η μάλαξη είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία εξαγωγής ελαιολάδου, επειδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ποιότητας και της ποσότητας του προϊόντος που λαμβάνεται.
Η διαδικασία μάλαξης συνίσταται σε αργή ανάδευση της πάστας ενώ θερμαίνεται. Αυτός ο συνδυασμός αναγκάζει τις μικροσκοπικές σταγόνες ελαίου και νερού να συσσωματωθούν σχηματίζοντας όλο και μεγαλύτερες σταγόνες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να ανακτηθούν με επιτυχία σε οριζόντιο φυγοκεντρικό διαχωριστή (Decanter). Η θερμοκρασία και ο χρόνος μάλαξης ελέγχονται προσεκτικά.
Τα βασικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του The Atmosphera malaxer:
• Αποτελεσματικό εσωτερικό σύστημα ψεκασμού για την αραίωση της πάστας και τον καθαρισμό του μαλακτήρα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε το μηχάνημα.
• Εύκολη παρακολούθηση της διαδικασίας μέσω ενός αντιθαμβωτικού, θερμαινόμενου γυαλιού και φωτισμού LED (ψυχρό φως).
• Πλήρης έλεγχος με PLC και οθόνη αφής για πλήρη ιχνηλασιμότητα των δεδομένων διεργασίας.
• Σύστημα ελέγχου με αισθητήρες για μέγιστα και ελάχιστα επίπεδα.
• Μειωμένη έκθεση στο οξυγόνο και μέγιστη συγκράτηση πτητικών λόγω κλειστού σχεδιασμού.
• Γρήγορη πρόσβαση στο εσωτερικό του μαλακτήρα αν χρειαστεί, μέσω ενός καλύμματος με σφιγκτήρες ταχείας αποδέσμευσης.
• Πλήρης επεξεργασία της πάστας και βελτιωμένη εξαγωγή λόγω κυλινδρικού σχήματος και εξάλειψη νεκρών ζωνών.
Μειωμένος χρόνος μάλαξης και μικρότερος αντίκτυπος στην πάστα λόγω της αυξημένης περιοχής μεταφοράς θερμότητας και του μικρότερου χρόνου θέρμανσης.
Πρωτοποριακός σχεδιασμός
Η δεύτερη γενιά μαλακτήρων παρτίδας AlfaLaval Atmosphera έχει σχεδιαστεί με σκοπό την ακόμα υψηλότερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Το δοχείο της πάστας ελιάς έχει ένα κυλινδρικό σχήμα που βελτιστοποιεί τη μάλαξη, εξαλείφοντας τους νεκρούς χώρους και μεγιστοποιώντας την περιοχή μεταφοράς θερμότητας, εξασφαλίζοντας έτσι ταχύτερη θέρμανση της πάστας, μειωμένο χρόνο μάλαξης και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.